УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

"Щоб убезпечити громадян від шахраїв, потрібно законодавчо врегулювати проблемні питання у сфері реєстрації прав на нерухоме майно на первинному ринку нерухомості", - Володимир Марченко

03 березня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

    Cьогодні, 3 березня, в Українському кризовому медіа-центрі під головуванням заступника Міністра юстиції України Павла Мороза відбувся круглий стіл на тему «Посилення захисту прав власності: чому це критично необхідно для України», участь в якому взяв президент Ноатріальної палати України Володимир Марченко.
   У заході також взяли участь народний депутат України Андрій Помазанов, заступник директора Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції Андрій Реун та керівник судової практики Pavlenko Legal Group Олена Перцова.
   Розпочав захід Павло Мороз, який зазначив, що питання захисту права власності – першочергове на порядку денному у діяльності Міністерства  юстиції України. І поінформував громадськість про ті кроки, які зроблені Міністерством юстиції у цьому напрямку. Заступник міністра юстиції подякував Нотаріальній палаті Україні за спільну працю у вдосконаленні законодавства щодо державної реєстрації прав на нерухоме майно та бізнесу.
   Парламентарій Андрій Помазанов зазначив, що впродовж доволі тривалого часу триває спільна робота Парламенту, окремих народних депутатів та Мін'юсту, направлена на викорінення такого явища як рейдерство в нашій державі. Минулого року Верховної Радою було підтримано антирейдерські ініціативи та ухвалено так званий «антирейдерський закон», який передбачає систему дійсно дієвих запобіжних заходів, що показали себе в діє вже сьогодні. Пан Андрій висловив своє сподівання, що введення кримінальної відповідальності за рейдерські дії та можливість отримати покарання у виді позбавлення волі на строк десять років є превенцією для недобросовісних реєстраторів, які мають сто разів подумати перед тим, як братися за незаконні оборудки.
   Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко звернув увагу на те, що сьогодні нотаріуси знаходяться у центрі уваги  як громадськості, так і засобів масової інформації. Термін «чорні нотаріуси» є неприпустимим у вживанні до представників юридичної професії, які в абсолютній більшості є порядними і доброчесними людьми.
    «Переконаний, що в нотаріаті повинні бути виключно професіонали. І разом з Міністерством юстиції ми працюємо у цьому напрямі» - зауважив Володимир Миколайович. Також він зазначив, що надання законодавцем нотаріусам повноважень у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та бізнесу сприяло спрощенню процедури держреєстрації.
    «Також ми звертаємо увагу на необхідності законодавчо врегулювати питання у сфері реєстрації прав на нерухоме майно на первинному ринку нерухомості, щоб убезпечити громадян від шахраїв. Нами напрацьовані пропозиції щодо вдосконалення законодавства у сфері як державної реєстрації прав на нерухоме майно, так і бізнесу. Сподіваємось, вони знайдуть своє відображення в діючому законодавстві» – сказав президент НПУ.
   Окремо Володимир Марченко зауважив на необхідності передати невластиві державі функції від структур Міністерства юстиції до єдиного органу самоорганізації та регулювання нотаріальної діяльності – Нотаріальної палати України, що сприятиме заощадженню бюджетних коштів, скоротить чисельність чиновників, ліквідує вплив на нотаріусів та можливості для корупції.
   Також необхідно передати повноваження по затвердженню Кодексу професійної етики нотаріусів, який відповідатиме міжнародним стандартам, забезпечуватиме довіру суспільства та громадян до нотаріусів, забезпечуватиме ефективність виконання завдань і функцій органів нотаріату, підвищуватиме авторитет нотаріату та репутацію нотаріусів, розширюватиме можливість впливу громадськості на якість діяльності нотаріусів, інформуватиме фізичних та юридичних осіб про поведінку, яку вони мають право очікувати від нотаріусів та стане основним інструментом збереження іміджу професії та інституту нотаріату в цілому.
Запропоновано щоб один і той же нотаріус, якийзасвідчував справжність підписів на документах осіб – засновників юридичних осіб, здійснюваві державну реєстрацією бізнесу.
   На разі існує потреба в перевірці достовірності протоколів за допомогою відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Варто звернути увагу і на програмне забезпечення Реєстру, яке треба терміново оновлювати та вдосконалювати.
   Олена Перцова наголосила на тому, що рівень рейдерства в Україні після прийняття Антирейдерського закону зменшився у рази, але наразі існує проблема в оперативному реагуванні на існуючі поодинокі випадки з боку правоохоронних органів.

Прес-служба НПУ

 

Кількість переглядів: 699

Архів публікацій