УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

В НПУ переконані, що нотаріусам необхідно забезпечити безкоштовне підключення та користування базою ДЗК

05 вересня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

     05 вересня 2017 року Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин розглянув питання: «Рейдерство в аграрному секторі. Діяльність органів державної влади по запобіганню захоплення аграрних підприємств».
     У засіданні Комітету прийняли участь Міністр юстиції України Павло Петренко, його заступник з питань державної реєстрації Олена Сукманова, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, перший заступник Голови Держгеокадастру Людмила Шемелинець, уповноважені представники Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Генеральної прокуратури України, профільних аграрних асоціацій, фермерських господарств і суб’єктів господарювання.

Нотаріальна палата України (далі - НПУ) в особі віце-президента Ольги Оніщук взяла участь у засіданні Комітету, що свідчить про увагу законодавчого органу до проблем, пов'язаних з реєстрацією земельних ділянок, де нотаріус є безпосереднім учасником, і вважає за необхідне врахувати думку нотаріальної спільноти при підготовці відповідних законопроектів.

На думку НПУ тема рейдерства в аграрному секторі є надзвичайно актуальною, оскільки рейдерське захоплення сільськогосподарських підприємств в Україні набуло загрозливого для економіки країни характеру. Для подолання рейдерських захоплень права оренди на землю потрібно посилювати вимоги та контроль за документами, які подаються заявником для здійснення державної реєстрації та відповідно повертатися до обов‘язкового нотаріального посвідчення договорів оренди земельних ділянок.

В НПУ переконані, що встановлення механізму так званого єдиного циклу, в результаті якого відбуватиметься одночасне виготовлення (посвідчення) документу, що подається для державної реєстрації прав і безпосередньо державна реєстрація речових прав або прав на бізнес буде міцним та надійним бар‘єром захисту від рейдерів.

При застосуванні такого циклу у нотаріуса є можливість встановити особу та волевиявлення самого власника та належність йому права власності на ділянку, а також одночасність цих двох дій не залишає рейдеру ні часу ні можливості підробити документ, який він подає для здійснення державної реєстрації права, оскільки реєстрація прав здійснюватиметься тим же нотаріусом, який посвідчує (виготовляє) документ і відповідно фіксує пряме волевиявлення власника.

Такий механізм єдиного циклу ефективно та безпрецедентно працює на вторинному ринку нерухомості протягом 2013-2017 років.

Потрібно також забезпечити в найкоротші строки перенесення даних про права оренди із паперових носіїв до бази ДЗК, забезпечити безкоштовне користування та підключення нотаріусів до бази ДЗК, а також встановити перехідний період до наповнення ДЗК достовірною інформацією, у який на законодавчому рівні необхідно передбачити обов‘язкові перевірки наявності, зареєстрованих до 01.01.2013р похідних речових прав на земельні ділянки, шляхом обміну інформацією на підставі запиту реєстратора.

 Сподіваємося, що такі пропозиції НПУ найближчим часом стануть предметом для внесення змін  до чинного законодавства.

Кількість переглядів: 5387

Архів публікацій