УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Blockchain Law: законодавче врегулювання принципів розвитку електронного урядування

26 жовтня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

25 жовтня 2017 року Державним агентством з питань електронного урядування України спільно з Європейського банку реконструкції та розвитку проведено перше засідання робочої групи щодо законодавчого врегулювання базових принципів розвитку електронного урядування (блокчейн). Участь у зустрічі взяли представники Нотаріальної палати України в особі президента НПУ Володимира Марченка та голови відділення НПУ у м. Києві Андрія Сидоренка.  

   До складу робочої групи також увійшли представники Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України, Національного банку України,  Служби Безпеки України, Державного агенства з питань електронного урядування, представники юридичної громадськості та професійного самоврядування. Координатором групи став Радник Голови Агентства Костянтин Ярмоленко.

   У ході засідання учасники висловились щодо необхідності закріплення у законодавстві таких понять, як: "блокчейн", "криптовалюта", "майнінг" "смарт-контракт", "токен / токенізація" і "ICO" , встановити захист національних інформаційних ресурсів.

   На думку заступника Міністра юстиції Сергія Пєтухова технологія блокчейн не вимагає законодавчого регулювання, однак поняття, повязанні з нею, потрібно закріпити у чинному законодавстві. Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук переконаний, що ІСО - це новий сучасний механізм фінансування, а ось Олексій Вискуб, Перший заступник Голови Агентства, вважає, що ефективною стане синергія технології блокчейн і реформ eGov, а також запровадження принципу української цифрової економіки "digital bydefault".

   Загалом, учасники дійшли висновку щодо законопроект, який їм потрібно розробити, повинен визначати основні засади та врегулювати базові принципи розвитку електронного урядування в Україні в частині запровадження інформаційно-телекомунікаційних систем підтримки прийняття управлінських рішень та автоматизації адміністративних процесів, в тому числі з використанням перспективної інформаційної технології Blockchain.

 

Кількість переглядів: 2117

Архів публікацій