УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Пенсійне страхування нотаріусів, мовне питання та застосування Blockchain стали темами установчих засідань робочих органів МСЛН

25 травня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

З 11 по 14 травня 2017 року у м. Тбілісі відбулась 1-а чергова сесія робочих органів Міжнародного союзу нотаріату 2017-2019 років скликання, членів яких гостинно приймала Нотаріальна палата Грузії.

Активну участь у засіданнях взяли й представники українського нотаріату, що входять до складу міжконтинентальних Комісій МСЛН - Комісії із соціального захисту нотаріусів, Комісії з тем і конгресів, Комісії з нотаріальної деонтології (нотаріуси О.Бєднов, С.Сибіга, Ю.Орзіх), а також Генеральної ради МСЛН (О.Бєднов).

Перші два дні були присвячені роботі Комісій МСЛН нового скликання: представленню новообраних голів і членів комісій, питанням організації роботи комісій і засобів комунікації між їх членами для забезпечення практичної взаємодії у періоди між засіданнями робочих органів, затвердженню  планів роботи на 2017-2019 роки та першочергових заходів щодо їх реалізації.

Так,  новообраний голова Комісії із соціального захисту нотаріусів Франческо Аттагвілє (Італія) заслухав доповіді членів Комісії щодо стану пенсійного страхування нотаріусів у кожній країні, можливих змін у законодавстві з цього питання та закликав членів Комісії приступити до перегляду і оновлення таблиць юридичних підстав створення Фондів страхування нотаріусів, що включають дані про основоположні принципи, органи, контроль з боку держави, розміщення капіталу, капіталовкладення, порядок оподаткування тощо, з метою вивчення наявного досвіду та його поширення у країнах, де такі фонди ще не створені.

Основними питаннями, що розглядались на засіданні Комісії з тем і конгресів (голова  КТК Вольфганг Отто, Німеччина) були проблеми визначення мов конгресів та більш чіткої організації їх проведення. Зокрема, як зазначили окремі члени КТК на прикладі останнього Конгресу у Парижі у 2016 році, мовна проблема найбільш гостро виникає під час проведення великих міжнародних заходів МСЛН за участі нотаріусів, які прибувають у складі численної національної делегації і у більшій своїй частині не володіють мовами, які використовуються в МСЛН в якості офіційних (французька, англійська, іспанська), що характерно для більшості пострадянських країн. Як варіанти вирішення цієї проблеми, було запропоновано розподіл аудиторії по різних темах, надання можливості учасникам самостійно обирати цікаві для них теми, а також вивчити наявність на ринку високих технологій пристроїв, що мають великі можливості з швидкого багатомовного перекладу і можуть надаватися в короткострокову оренду учасникам.  З метою поліпшення організації підготовки та проведення наступного Конгресу МСЛН, що відбудеться у 2019 році, голова Комісії закликав її членів вже сьогодні розпочати роботу над визначенням внутрішніх та актуальних тем, що становитимуть інтерес для цільової аудиторії.

Голова Комісії з нотаріальної деонтології Марко Антоніо Ернардес Госалес (Мексика) детально обговорив з членами Комісії питання організації  роботи, заслухав думки щодо її поліпшення та необхідності більш активно працювати в онлайн режимі. Було прийнято рішення до наступного засідання, що планується у листопаді 2017 року у м. Канкун (Мексика), кожному члену комісії у письмовому вигляді надати свої зауваження з приводу національних правил етики та Кодексу професійної етики та правил організації нотаріатів МСЛН. Також, з метою більш детального знайомства з особливостями національних нотаріатів, присутні члени коротко представили нотаріати таких країн як Мексика, Іспанія, Конго, Німеччина, Чад, Аргентина, Бразилія, Колумбія, Китай, Хорватія, Греція, Швейцарія, Румунія, Росія та Україна.

Сесію Генеральної ради МСЛН 2017-2019 років скликання, що відбулась 13 та 14 травня 2017, відкрили Президент МСЛН Хосе Маркеньо де Йано та Президент Нотаріальної палати Грузії Ніно Хоперія, які тепло привітали присутніх та побажали їм плідної роботи.

З доповіддю щодо основних цілей та завдань МСЛН у 2017-2019 роках у контексті викликів, що постають перед нотаріатом, виступив Президент Союзу Х.Маркеньо де Йано.

Найбільш цікавою та актуальною темою обговорення на засіданні ГР була проблема впровадження та використання системи Blockchain і роль нотаріуса. Відповідальні за вивчення цього питання – заступник голови Комісії з європейських справ нотаріус Тьєррі Вашон (Франція) та її секретар Карло Альберто Маркос (Італія) у своїх виступах коротко розповіли, що представляє собою система Blockchain і які ризики і негативні правові наслідки може мати її використання в нотаріальній практиці, зокрема, з точки зору безпеки реєстрації прав власності.

З презентацією роз’яснення технології Blockchain (у формі слайдів) виступив представник Федеральної нотаріальної палати Німеччини.

Представник Національної Агенції публічних реєстрів Грузії Папуна Угрехелідзе зазначив, що в Грузії вже впроваджено цю технологію і прокоментував підготовлені слайди щодо її використання Агенцією в якості системи реєстрації інформації. 

В ході обговорення даного питання більшість радників висловлювала побоювання, що впровадження технології Blockchain в нотаріальну практику з метою скорочення операційних витрат призведе до поступового усунення послуг нотаріуса в сегменті операцій з нерухомістю що стосуються засвідчення підписів, збереження доказів і рахунків умовного нотаріального депонування.

Крім того, учасники дискусії обговорили поширену серед них доповідь з питання Blockchain, підготовлену угорським нотаріатом. Основними тезами цієї доповіді є такі:

- цей програмний додаток вже вийшов за рамки тільки зберігання даних. (В якості прикладу наведено додаток Ethereum для запуску смарт-контрактів і їх збереження на децентралізованій платформі з використанням технології Blockchain «без будь-якої цензури, шахрайства або  небезпечного впливу з боку третіх сторін» в якості сайту. Вказаний додаток, а також інші додатки на основі Blockchain дають подальші ідеї для більш широкого використання цієї технології. За деякими оцінками, у 2017 році 75% фінансових установ і, на думку компанії IBM, 20% найбільших фінансових установ матимуть рішення на основі Blockchain навіть для зберігання контрактів. Згідно з проведеним IBM опитуванням фінансових установ, в яких зайнято більше 100 000 чоловік, до 2020 року відсоток користувачів Blockchain серед великих банків досягне 65%. Окрім банків, до застосування цієї технології готуються також фінансові компанії, органи державного управління та реєстрації власності);

- прихильники технології Blockchain стверджують, що її надійність  відповідає надійності приватного документа. Однак вимоги до оригінальних документів і нотаріальних документів є більш складними і засновані не тільки на гарантії незмінності даних. У разі нотаріально посвідчених документів додатковими вимогами є, наприклад, фізична, а не тільки електронна ідентифікація клієнта, ідентифікація намірів клієнта на здійснення угоди та інші аспекти намірів і інтересів транзакції, не кажучи про збереження доказової  сили автентичних документів і полегшення роботи для судів;

- більшість партнерів, з якими проводились дискусії з цього питання, не знають про аргументи нотаріату. Вони думають про безпеку тільки відповідно до їх власної концепції безпеки, але при цьому мають сильні економічні інтереси при впровадженні технологій, які можуть привести до прямих заощаджень, і тому не дивно, що нотаріат часто використовує помилкові аргументи. Якщо, наприклад, під час дискусії стосовно технології Blockchain просто стверджується, що нотаріус забезпечує більш високу ступінь безпеки, ніж може запропонувати технологія, цей аргумент лише частково вірний з нашого боку і явно помилковий з точки зору опозиції. Хоча для наших партнерів по дискусії «безпека» означає просто незмінність опосередкованих даних, що зберігаються блоковим ланцюгом, а нотаріуси працюють з набагато складнішою «концепцією безпеки», в якій гарантія незмінності даних є лише маленькою часткою;

- разом з тим, навіть ті, хто підтримує застосування технології Blockchain, не стверджують, що вона може бути «всемогутньою». Тому нотаріат повинен  сконцентрувати свої дослідження і аргументи, насамперед, на безпосередньо взаємозалежній області, якою, в даному випадку, є надійність зберігання і розподілу даних. Нотаріат повинен пам'ятати, що аргумент проти «незмінності» є непрактичним, тому що незмінність документа гарантується також технологією блокового ланцюга, створюючи колективну гарантію за принципом розподіленої бази даних, тобто абсолютно новим способом, який раніше не використовувався.

Аналізуючи отримані від нотаріатів – членів МСЛН відповіді на розроблений напередодні засідання запитальник, координатори дослідження зазначили, що ця тема потребує більш глибинного дослідження і наразі слід утриматися від остаточних висновків до отримання фактичних доказів негативних наслідків цієї технології.

Враховуючи зазначене, було прийняте рішення щодо продовження дослідження зазначеної проблеми з метою підготовки можливих рекомендацій для їх затвердження на Асамблеї нотаріатів – членів у Канкуні (Мексика) у листопаді 2017 року.

Решта часу була присвячена презентації і обговоренню основних пунктів програми діяльності віце-президентів МСЛН з країн Африки, Америки, Азії та Європи, голів континентальних та міжконтинентальних Комісій і Робочих груп.

Також відбулася презентація нової веб-сторінки МСЛН.

         Наприкінці засідання присутнім були озвучені дати і місця наступних заходів і засідань органів МСЛН, у тому числі:

  • 6-й випуск Міжнародного університету нотаріусів, Буенос-   Айрес, Аргентина, 10-15 липня 2017 року;
  • 4-й Конгрес нотаріусів Європи, м. Сантьяго де Компостела, з 5 по 7 жовтня 2017 року;
  • Засідання робочих органів МСЛН з 8 по 11 листопада 2017 року, Канкун, Мексика: Комісії, Робочі групи, Керівна рада, Генеральна рада, Асамблея нотаріатів – членів;
  • III –я Афро-американська зустріч, листопад 2107 року, Канкун, Мексика;
  • XVII –й Іберо-американський нотаріальний день, листопад 2017 року, Канкун, Мексика.

Хочеться зазначити, що Нотаріальна палата Грузії на чолі з її Президентом Ніно Хоперія доклали усіх зусиль для бездоганної організації прийому такої представницької делегації з країн усіх контентів, де існують нотаріати латинського типу. Після напруженої роботи делегати МСЛН мали можливість ознайомитись з найкращими здобутками грузинської культури, архітектурними та історичними пам’ятками Тбілісі, які входять до спадщини ЮНЕСКО, мальовничими краєвидами міста та околиць та відчути надзвичайно щирий і гостинний дух грузинського народу.

 

Кількість переглядів: 2246

Архів публікацій