УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

05 квітня відбулося третє засідання робочої групи з питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб

06 квітня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

05 квітня, за підтримки проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» відбулось третє засідання робочої групи з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб. Учасницею її роботи стала представниця Нотаріальної палати України Юлія ПЕТУТІНА.

Нагадаємо, згадана робоча група утворена наказом Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України від 12 жовтня 2016 року № 27, та вже відбулося кілька її засіданьМетою групи є удосконалення національного законодавства України в частині захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб. Вона функціонує у форматі 5-ти підгруп, які розробляють пропозиції про внесення змін до законодавства України в частині: врегулювання питань вдосконалення правового становища ВПО та повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування з питань ВПО; підтвердження цивільних станів та угод, визнання фактів, що мають юридичне значення; захист соціально-економічних прав ВПО; забезпечення законодавчих підстав для покращення доступу до освіти, а також питання забезпечення ВПО житлом, отримання ними компенсації за втрачену власність. Учасниками цих підгруп є представники міністерств та інших державних органів та організацій, міжнародних та національних неурядових організацій.

Участь у робочій групі від Нотаріальної палати України взяла приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу, член комісії НПУ з питань співробітництва з органами влади та місцевого самоврядування Юлія Петутіна, яка є активною учасницею однієї із тематичних підгруп.

 

Засідання відрили заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, народний депутат України Наталія Веселова та керівниця проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» Ганна Христова.

Ганна Христова наголосила на важливості роботи, яку проводять підгрупи в частині забезпечення захисту прав ВПО та врахування міжнародних рекомендацій, стандартів ООН та Ради Європи, рішення Європейського Суду з прав людини стосовно внутрішньо переміщених осіб.

Під час заходу координатори тематичних підгруп представили їх напрацювання до проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів.

Так, Олена Сінчук, начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги представила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб». Законопроектом, зокрема, пропонується врегулювати окремі питання щодо порядку вчинення нотаріальних дій стосовно майна внутрішньо переміщених осіб, що залишилось на території, непідконтрольній Україні; питання звільнення ВПО від сплати судового збору у справах щодо встановлення фактів, що мають юридичне значення та мали місце на тимчасово окупованій території; відновлення виконавчого провадження, порядку стягнення аліментів у разі відновлення втраченого виконавчого провадження.

Переглянути презентацію щодо запропонованих законопроектом змін

«Встановлений на сьогодні спосіб підтвердження актів цивільних станів, які виникли на тимчасово окупованій території, є значно заформалізованим, складним та фінансово обтяжливим для внутрішньо переміщених осіб. Його реалізація в сьогоднішніх умовах фактично зумовлює масове виконання судами України невластивих їм функцій», - наголосила представниця Координаційного центру.

«Зазначений законопроект підготовлений робочою підгрупою за активної підтримки та сприяння Нотаріальної палати України та профільних Департаментів Міністерства юстиції України, які також беруть участь у сьогоднішньому засіданні. Хочу подякувати Президенту Нотаріальної палати України Володимиру Марченку за активну позицію та особисту участь в його розробленні та підтримку», - додала Олена Сінчук.

Як зазначила вона, цей законопроект в робочому порядку погоджений з Міністерством юстиції. Також спільно з Мін’юстом та Нотаріальною палатою розпочато роботу щодо внесення змін до підзаконних нормативно-правових актів Мін’юсту, зокрема до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мін’юсту від 22.02.2012 року № 296/5, Положення про Спадковий реєстр та ін.

 

Підготовлено за матеріалами
Координаційного центру з надання правової допомоги
http://www.legalaid.gov.ua

Кількість переглядів: 2338

Архів публікацій