УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Про загрози для професії нотаріуса говорили у Будапешті

11 квітня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

   Перша пленарна сесія  Комісії з європейських справ  (далі - КЄС) Міжнарожного союзу нотаріату (МСЛН) відбулася 24-25 березня в Будинку угорських нотаріусів (м. Будапешт, вул. Штробль Алайош 3/b).

   Українську делегацію нотаріусів очолив голова комісії Нотаріальної палати України з питань міжнародного співробітництва Олександр Бєднов.

   На сесії європейській нотаріальній спільноті було представлено нове керівництво КЄС, а саме: голова КЄС – Франко САЛЕРНО-КАРДІЛЬО (Італія); заступники: Йорг БУХГОЛЬЦ (Німеччина), Марія РЕЙЄС САЧЕС (Іспанія) та Тьєррі ВАШОН (Франція), секретар Карло Альберто МАРКОС (Італія), скарбник Сандро САНДЛЕР (Швейцарія). 

   У своєму вітальному слові новообраний віце-президент МСЛН з країн Європи Зігрун ЕРБЕР-ФАЛЛЕР (Німеччина) озвучила окремі рекомендації щодо політики Керівної ради МСЛН в контексті діяльності КЄС (використання результатів наукової діяльності КЄС для поліпшення суспільних відносин, політичної роботи, системи зв’язку посадових осіб в рамках Союзу; комплексний підхід до вирішення деяких проблем нотаріальної діяльності; розвиток двостороннього або багатостороннього співробітництва, пошук спонсорів для нотаріатів, які ще не користуються більш тісними і постійними  контактами тощо).  

    Представляючи делегатам «План роботи» КЄС на 2017-2019 роки, голова Комісії Франко САЛЕРНО-КАРДІЛЬО зазначив, що, в цілому, головним напрямком роботи КЄС залишається розробка досліджень, що становлять нотаріальний інтерес.  Він також зауважив, що під час останнього круглого столу, який проходив у Барселоні в листопаді минулого року, делегати висловили свої зауваження та пропозиції щодо роботи робочих груп, змісту і цілей кожного дослідження, а тому  - запропонував внести незначні організаційні зміни і створити 5 дослідницьких груп, в роботі яких братимуть участь делегати на свій вибір, за такими тематичними напрямами:

1. Сімейне право / Спадкування.

2. Право на нерухоме майно / контракти.

3. Акціонерне право.

4. Дія і електронні реєстри / інформатика.

5. Нотаріат.

   До складу робочих груп відповідних тематичних напрямів увійшли представники від України: Олександр Бєднов  візьме участь у дослядженні питань використання технології Блокчейн 4-го тематичного напряму, а Наталія Василина - з питань майнових прав і їх адаптації відповідно до Регламенту ЄС 2-го тематичного напрямку.

   У ході пленарних засідань КЄС присутні делегати європейських нотаріатів звертали увагу на різні загрози у професії та створення тиску на нотаріат, що відчувається майже у всіх європейських країнах. У Німеччині внесені зміни до франко-германського Статуту з реєстрації партнерств, в Австрії дозволили реєстрацію юридичних осіб без нотаріального посвідчення через електронний портал. У Болгарії, на фоні парламентської кризи, триває боротьба нотаріусів з адвокатами.  У Хорватії – оформлення бізнесу вже не вимагає участі нотаріуса. У Грузії встановлено віковий ценз нотаріуса до 65-ти років (міністр юстиції може продовжити термін роботи нотаріуса ще на 5 років за бажанням останнього).

   При розгляді ситуації в нотаріаті України, нашими представниками наголошувалося на тому, що положення закону України №1709-VII від 20.11.2014 року, яким передбачається можливість оформлення спадщини посадовими особами органів місцевого самоврядування у сільських районах, не відповідають Регламенту ЄС № 650/2012. З цим погоджуються як в КЄС так, і  в МСЛН.

   Також, особливою темою для обговорення делегатами стала тема використання технології  БЛОКЧЕЙН (BLOCKCHAIN), що оцінюється як загроза для системи нотаріату майже в усіх країнах - членах МСЛН.  Європейська нотаріальна спільнота стурбована такою ситуацією і  це питання буде розглядатися у травні цього року на засіданні МСЛН, яке проходитиме в Тбілісі, з метою вжиття відповідних заходів щодо використаннія цієї технології на користь нотаріату.

  В цілому, робота пленарної сесії КЄС свідчать про необхідність тісної співпраці Нотаріальної палати України з нотаріатами - членами МСЛН як з актуальних питань нотарніальної практики, так і з метою протистояння загрозам існування сучасного нотаріату. 

 

       

Кількість переглядів: 1973

Архів публікацій