УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Представниця НПУ Юлія Петутіна бере участь у Літній школІ "Внутрішнє переміщення в Україні: навчання задля пошуку спільних рішень"

16 серпня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

    З 14 по 18 серпня у місті Трускавець, Львівська область, проходить Літня школа "Внутрішнє переміщення в Україні: навчання задля пошуку спільних рішень" (далі - Школа), організована Офісом Ради Європи в Україні. Захід відбувається в рамках проекту Ради Європи "Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні" та спрямований на об'єднання спільних зусиль її учасників для знаходження шляхів вирішення проблем, які виникають у зв'язку з внутрішнім переміщенням в Україні. 

    У роботі Школи бере участь член комісії НПУ з питань співробітництва з органами державної влади та місцевого самоврядування, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Юлія Петутіна.

    Під час відкриття заходу Ганна Христова, керівниця проекту "Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні" Офісу Ради Європи в Україні, зазначила, що в рамках даного проекту постійно відбувалась співпраця з Нотаральною палатою України, системою безоплатної правової допомоги, представниками громадськості і міжнародних організацій у питаннях, спрямованих на подолання  соціально-правової дискримінації стосовно вимушених переселенців.

   "Ви нова енергія, яка має внести нові позитивні зміни в країні" - звернулася пані Ганна до учасників. Вона також презентувала сторінку діяльності Офісу Ради Європи в Україні, зазначивши, що в рамках проекту 11 громадських організацій отримали грантову підтримку своєї діяльності, детально інформацію про ці проекти, а також інформацію про численні заходи з громадськими організаціями, можна переглянути на сайті за посиланням: https://www.coe.int/uk/web/kyiv
"Рада Європи здійснює важливу моніторингові діяльність та розробляє рекомендації, які впроваджуються на міжнародному рівні" - зазначила Міліца Весович, експертка з питань внутрішнього переміщення з Сербії, окресливши багатий спектр діяльності Ради Європи.
    "В Грузії на кінець 2016 року налічувалось велика кількість переселенців, але держава вживала багато заходів щодо задоволення їх потреб, тому соціальні виплати здійснювали не через те, що людина має статус переселенця, а через те, що вона має потребу в такій соціальній виплаті. Внутрішнє переміщення - проблема не лише центральних органів влади, а глобальна проблема, тому Грузія, одна із небагатьох країн, яка змогла змінити підхід до вирішення проблеми" - зауважила Хелен Тігрудйа, професорка факультету права Університету Екс-Марсель у Франції, поєднавши соціальні виплати з роллю політичної волі.

     А ось експертка Європейського суду з прав людини, Ольга Дмитренко, розповіла про особливості роботи Європейського суду з прав людини. 
Вадим Черниш, міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб в Україні, розповів про те, що в своїй роботі часто стикається коли юридичні аргументи протистоять політичним аргументам. "Адвокація, медіація, звернення до суду - це ті інструменти, які в нас є і якими ми повинні навчатися користуватися" - зазначив міністр.
   Програма Літньої школи досить насичена, має велике практичне значення та можливість обміну досвідом, подальшої співпраці між учасниками та планування спільної діяльності. 

    Нагадаємо, що з лютого НПУ долучилася до роботи робочої групи з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини ВПО, утвореній при Міністерстві з питань окупованих територій та ВПО України. Завдяки роботі комісії НПУ з питань співробітництва з органами державної влади та місцевого самоврядування, нотаріусами були проаналізовані та опрацьовані більшість питань, з якими звертаються до колег громадяни-переселенці та окреслені основні проблемні процедурні питання в нотаріальному процесі, зокрема при відчуженні нерухомого майна, що знаходиться на тимчасово окупованій території або в зоні проведення АТО.

При підготовці матеріалу була використана інформація,
що розміщена на сторінках соціальних профілів слухачів Школи у мережі Фейсбук 
 
Кількість переглядів: 1218

Архів публікацій