УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Про застосування цифрових технологій в діяльності нотаріуса говорили в Нотаріальній палаті України

21 квітня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

      Вчора, 20 квітня, Президент НПУ Володимир МАРЧЕНКО провів зустріч з експертом у сфері IT-технологій, докторантом Болонського університету Олексієм КОНАШЕВИЧЕМ.

     Пан Олексій є одним із співавторів законопроекту «Про електронні довірчі послуги» та запровадження електронних петицій в Україні.

     Предметом зустрічі стало обговорення проблемних питань застосування технології Blockchain у системі державного управління та можливості її використання в професійній діяльності нотаріуса.

До відома.  Блокчейн — технологія безпечного зберігання даних, яка використовує розподілену мережу комп'ютерів. Є основою криптовалюти (біткоіни і т.п.), але може бути використана в будь-яких сферах діяльності, де потрібно зберігання даних з високим ступенем безпеки і довіри.

      Володимир Марченко зазначив, що використання цієї технології в системі збереження та захисту нотаріальної таємниці необхідно вивчати, однак для повноцінного і ефективного її застосування потрібен професійний супровід. Варто не забувати, що Blockchain залишається всього лише технологією.

Цифрові технології повинні максимально полегшити та спростити роботу з базами, максимально прибрати технічні помилки, забезпечити більшу гарантію безпеки від підробок і надати більше часу нотаріусу для безпосереднього виконання професійних обов’язків.

«Звісно будь-яка цифрова технологія перебирає на себе певну частину рутинної праці і в цьому вбачається її позитивний елемент, однак перед професією виникатиме завдання максимально більшої інтеграції до цього, з метою зрозуміти та здійснювати її супровід» - сказав В. Марченко.

За словами пана Олексія повноцінне використання технології Blockchain в Україні можливе за умови повного розуміння громадянами її суті та можливостей, а головне бути готовими і усвідомлювати, що це лише технологія  і вона не вирішить наявних проблем, які існують в нашому суспільстві. Вони потребують ефективного законодавчого врегулювання.

«Але усе це буде робитися поступово, з врахуванням рівня підготовленості суспільства і наявних механізмів, які зможуть використати цю технологію»  - зауважив він.

Сторони домовилися про тісну співпрацю щодо вивчення та аналізу законодавчих ініціатив по можливому впровадженню та супроводу технології Blockchain при вчиненні нотаріальних дій.

Кількість переглядів: 1454

Архів публікацій