УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Автоматизація XXI: чи можливі цифрові технології в нотаріаті?

01 грудня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

21 сторіччя –  час, коли інформація стала більш динамічною, а швидкість її отримання, зберігання та розповсюдження зростає в геометричній прогресії.

Змінюється людина, суспільство, цілі професії, реагуючи на виклики, що породжують інформаційні технології.
Недостатнє розуміння нових явищ, їхнього потенціалу, а головне користі чи загрози, завжди лякало і викликало супротив.

Схожі настрої спостерігалися і в юриспруденції, однак коли з’явилися перші сайти, мобільні додатки, електронні бази даних, юристи швидко адаптувалися до нових умов і з успіхом сьогодні працюють, використовуючи сучасні гаджети.

Нотаріуси – одні із перших представників юридичної професії,які продемонстрували свою впевненість і готовність до роботи з цифровими технологіями, освоюючи електронні реєстри. Нові для сприйняття терміни «блокчейн», «смарт-контракт», «біткойн», «юридичні боти» поступово входять в наше сьогодення, пророкуючи електронне майбутнє.

Електронний нотаріат - неминуче  майбутнє,  нові можливості, які відкриваються для нотаріусів, з метою приведення до більшої структурованості, логічності і оперативності в їхній роботі. Однак вони не повинні порушувати принципу конфіденційності та нотаріальної таємниці.

Питання використання інформаційних технологій у нотаріальній практиці є актуальним і складним одночасно. Враховуючи те, що нові технології та засоби крок за кроком заповнюють усі сфери суспільного життя, необхідність осучаснення та інновацій у нотаріаті є особливо актуальною. Наприклад, відмова від паперових архівів та перехід на електронний формат документування може значно полегшить порядок роботи нотаріуса.

На часі – створення єдиного електронного реєстру нотаріальних дій, який вже з успіхом функціонує в країнах МСЛН. Він дозволить оптимізувати роботу та спростить пошук документів.

Нотаріальна палата України переконана, що цифрові технології мають застосовуватися тільки з метою   вдосконалення і модернізації нотаріального процесу, який дозволить нотаріату України впевнено рухатись у напрямку впровадження нових та вже існуючих нотаріальних дій. Адже однією із цілей нотаріату є забезпечення юридичної безпеки цивільного обороту, тому варто зважено підходити до застосування різних правових та технічних засобів, що стосуються прав та законних інтересів громадян.

Такого висновку дійшли учасники Всеукраїнського форуму "Нотаріат в цифровій економіці". що відбувся 1 грудня, у Києві за ініціативи Нотаріальної палати Укарїни та спільної організації із Всеукраїнською асоціацією "Інформаційна безпека та інформаційні технології".

У відкритті заходу взяли участь президент НПУ Володимир Марченко та заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова.

Понад 150 нотаріусів з різних областей України мали змогу ознайомитись із сучасним розвитком цифрових технологій, які впроваджуються на державному рівні та можливостями їх застосування у нотаріальній діяльності, почути від спікерів про нові тенденції і технології функціонування реєстрів, а також підвищити свою компетенцію  в питаннях інформаційної безпеки, захисті персональних даних.

ВІДЕО-ТРАНСЛЯЦІЯ (У ЗАПИСІ)
https://www.youtube.com/watch?v=aZunXnmslxo

ФОТОЗВІТ
https://www.facebook.com/pg/OpenNotaryChamberOfUkraine/photos/?tab=album&album_id=1924127354581221


 

Кількість переглядів: 2466

Архів публікацій