УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Делегація Нотаріальної палати України взяла участь у міжнародній конференції з нагоди 450-річчя литовського нотаріату

06 грудня 2016
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

Делегація Нотаріальної палати України взяла участь
у міжнародній конференції з нагоди 450-річчя литовського нотаріату

Делегація Нотаріальної палати України в особі Віце-президента Ольги Оніщук та  члена Комісії Нотаріальної палати з питань міжнародного співробітництва Сабріни Сабіги  відвідала місто Вільнюс та взяла участь у роботі  Міжнародної конференція нотаріусів, присвяченої 450-річчю литовського нотаріату.

Відкрив захід Президент Нотаріальної палати Литви Марюс Страчкайтіс.            Він зазначив, що Литва підтримує Україну в її євроінтеграційних намірах і готова допомогти у становленні та розвитку нотаріату в нашій країні. "У свій час Міжнародний союз Латинського нотаріату, в особі Мішеля Мерлотті, допоміг литовським нотаріусам переконати Уряд та Парламент піти по шляху латинської моделі нотаріату. Ми готові сьогодні зробити те саме і для України",- сказав він.

Від імені української нотаріальної спільноти та Президента Нотаріальної палати України Володимира Марченка Ольга Оніщук привітала литовських колег з ювілеєм нотаріату, зазначивши, що він є одним із зразкових європейських нотаріатів, який продовжує динамічно розвиватися. Побажала успіхів нотаріусам у забезпеченні стабільності і розвитку нотаріальної справи, примножуючи професійний досвід і навички.

 У ході візиту члени делегації поспілкувалися із офіційними представниками Нотаріальних палат Литви, Латвії, Грузії, Німеччини, Швейцарії та обговорили ряд питань. Дискусійною стала тема про скасування мінімальної плати за вчинення нотаріальних дій в Україні. Міжнародна нотаріальна спільнота висловила своє занепокоєння щодо можливих змін в українському законодавстві на предмет відсутності мінімального розміру плати за вчинення нотаріальних дій та звернула увагу на міжнародний досвід у цьому питанні та готовності надати будь-яку необхідну інформацію про порядок формування розміру плати за вчинення нотаріальних дій, структуру системи нотаріату, що діє в різних країнах Європи. Разом з тим, наголосила, що Україна потребує  вироблення стратегії розвитку професії нотаріуса в нашій державі.

«Ми приємно вражені підвищеною увагою представників нотаріальної спільноти різних країн Європи до проблем нотаріату України. Відчувається, що міжнародна громадськість вболіває за Україну і ті реформи, які в ній відбуваються на сьогодні», - говорить Ольга Оніщук.

За словами Сабріни Сабіги професія нотаріуса для громадськості, представників органів державної влади, громадських організацій у Литві відіграє важливу роль та викликає глибоку повагу до діяльності нотарів, Нотаріальної палати як у представників Парламенту, так  і Міністерства юстиції. Переконані, що і в нашій країні висока довіра Держави до нотаріуса буде мати відповідне законодавче підґрунтя та підтримку нотаріальної спільноти органами державної влади.

Посилання на ПДФ

 

Кількість переглядів: 585

Архів публікацій