УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

ФОРУМ ААУ "КИЇВСЬКА ВЕСНА": адвокатам роз'яснили особливості нотаріального процесу при спадкуванні

16 березня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

Вчора, 15 березня, відбувся VI Всеукраїнський форум ААУ з цивільного права та процесу "Київська весна", участь у якому від Нотаріальної палати України в якості доповідача, взяла  приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Людмила Садихова.  

Пані Людмила інформувала адвокатів, учасників форуму, про особливості посвідчення та спадкування за заповітом подружжя, а також розповіла про новели законодавства у сфері спадкових правовідносин. Зокрема, вона наголосила на тому, що заповіт подружжя є новелою цивільного законодавства,  окремим видом заповітів, з особливим порядком оформлення спадщини. Однак, за 2016 рік у місті Києві нотаріусами посвідчено 16 таких заповітів.

Юридичний сенс такого заповіту полягає в одержанні спад­щини, а саме майна, яке було спільною суміс­ною власністю, тією особою, яка була обрана за домовленістю подружжя, а також у тому, що той з подружжя, який пережив, продовжує жити у звичному для нього майновому середовищі.  За життя дружини та чоловіка кожен з них має право відмовитися від спільного заповіту. Така відмова підлягає нотаріальному посвідченню. Після смерті одного з подружжя другий  не має права на зміну чи відмову від цього заповіту. Якщо майно стає об'єктом спільного запові­ту подружжя, то в разі смерті одного з них, його частка в цьому майні не входить до спадкової маси, а переходить до другого з подружжя. При цьому той з подружжя, хто пережив, обмежений в праві розпорядження ним, відчужувати його будь-яким чином він не вправі. У разі смерті одного з подружжя нотаріус накладає заборону відчуження майна, зазначеного у заповіті подружжя. Спадкоємцями цьо­го майна будуть ті особи, які зазначені подруж­жям в заповіті. Вступити в володіння цим майном вони зможуть лише після смерті обох з подружжя.

Перед аудиторією були також поставлені питання, які виникли у нотаріусів при здійсненні нотраіальної практики та на які законодавець також не надає відповіді.
Якщо з моменту спадкування спільного заповіту і до моменту смерті першого з подружжя відбулось розірвання шлюбу чи визнання його недійсним, заповіт подружжя втрачає чинність,то:

-  Чи відновлюється чинність заповіту подружжя у разі повторної реєстрації шлюбу між цими ж особами?
- Чи потрібно нотаріусу, який здійснює провадження по спадковій справі, перевіряти той факт, що шлюб протягом цього періоду не був припинений?

Активність аудиторії у запитаннях засвідчила актуальність тематики та фахову підготовку і компетентність доповідача.
Керівництво ААУ подякувало Нотаріальній палаті України за участь у форумі і підтримку заходу, відзначивши Людмилу Садихову Подякою ААУ.

 

Прес-служба НПУ

 

Кількість переглядів: 1287

Архів публікацій