УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

НПУ ініціювала спрощення процедури відчуження майна

08 грудня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

Сьогодні Міністерство юстиції України (МЮУ) опубліковало наказ, що врегульовує складнощі отримання спадщини і відчуження нерухомості, яка знаходиться на на тимчасово окупованій території та зони АТО, та деякі інші питання. Відповідний Наказ про затвердження змін до порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України зареєстрований 5 грудня 2018 року. НПУ (Нотаріальна палата України) стала ініціатором таких змін і долучилась до розробки документу про це. 

 

«Більше мільйона українських громадян, що мешкали на тимчасово окупованій території та зони АТО, стикались із труднощами, пов’язаним із процедурою відчуження нерухомості та оформлення спадщини. Всі знають, як багато довідок потрібно було отримати для цього. В Нотаріальній Палаті розуміли ці складнощі, з якими нотаріуси стикались щодня з ними у своїй роботі. В сьогоднішніх реаліях це неможливо зробити тимчасово переселеним особам. Тож ми запропонували врегулювання цих питань», — зазначив Володимир Марченко, президент НПУ. 

 

Окрім вирішення проблем оформлення спадщини та відчуження майна, яке розташоване на тимчасово окупованих та непідконтрольних Україні територіях, документ спрямовано на приведення у відповідність норм порядку в частині застарілої норми про витребування довідки про склад сім'ї та ін. 

 

Звертаємо Вашу увагу, що зміна п. 1.8 в частині подачі заяви відчужувача замість витребовування довідки про склад сім'ї не звільняє нотаріуса від необхідності перевірки права користування малолітніх та неповнолітніх дітей шляхом витребовування інформаціії з реєстрів територіальної громади, державного реєстру актів цивільного стану громадян, відомостей про реєстрацію місця проживання особи тощо.

 

За словами Володимира Марченка, зміни матимуть позитивний вплив на захист конституційних прав переселенців при різних нотаріальних діях. 

 

НПУ працює і над іншими законопроектами і нормативно-правовими актами, що вдосконалюють захист тимчасово переселених осіб. 

 

Інформаційний лист з основними змінами читайте тут.

Кількість переглядів: 12040

Архів публікацій