УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Надання нотаріусам повноважень ескроу-агентів убезпечить сторін договірних відносин від фінансових афер та додатково залучить іноземні інвестиції в український бізнес

22 грудня 2016
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

 До такого висновку  прийшли учасники прес-конференції, що відбулася 21 грудня 2016 року в ІА «Інтерфакс-Україна». UREClub (Український клуб нерухомості), організатор заходу, представив до обговорення «Концепцію вдосконалення законодавства щодо «першого кроку» в угодах з нерухомістю. Депозит нотаріуса(«ескроу»)», яка стала результатом роботи експертної спільноти, до складу якої увійшли члени Комітету з питань права Українського клубу нерухомості та Комітету з цивільного, сімейного та спадкового права Асоціації правників України.

В рамках концепції передбачено двоетапне впровадження законодавчих змін: у першому етапі – надати нотаріусам і нотаріальним конторам достатнього законодавчого підґрунтя для повноцінного виконання функцій ескроу-агента  (тобто можливості виступати особою-посередником, що приймає грошові кошти або цінні папери в депозит від боржника і перераховує їх кредиторові відповідно до положень, встановлених у договорі між боржником і кредитором); в контексті другого етапу  – можливість розширити коло ескроу-агентів за рахунок включення до їх числа адвокатів, адвокатських бюро та банків, створюючи достатнє законодавче врегулювання та розрахунків у іноземній валюті в зовнішньоекономічній діяльності; вдосконалення законодавства з реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Як зауважив, Владислав Кисіль, адвокат і партнер юридичної компанії KPD Consulting, член оргкомітету URE Club, усталеною міжнародною практикою у сфері договірних відносин, у т.ч. стосовно купівлі-продажу нерухомості, є використання механізмів «ескроу» з метою полегшення розрахунків між сторонами, а також положень, які обумовлюють завершення угоди  в момент переходу права власності. В Україні використання подібного механізму є проблематичним.

«Запровадження механізму «ескроу» на часі і обумовлена суспільним запитом. Юридичні компанії досить часто стикаються з вимогою іноземних інвесторів забезпечити завершення договорів купівлі-продажу, предметом яких є вартісна нерухомість чи майновий комплекс. Правники України підтримують ініціативу запровадження такого механізму і готові долучитися до законопроектних робіт», - зауважив Роман Титикало, керівник адвокатського бюро «Титикало та Партнери», адвокат, голова комітету з цивільного, сімейного та спадкового права Асоціації Правників України.

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко зазначив, що прийняття грошових сум та цінних паперів в депозит нотаріуса закріплено в чинному законодавстві статтею 537 Цивільного кодексу України та відображено у Главі 21 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Проте, додаткове врегулювання цього питання має бути на рівні Цивільного кодексу України та профільних законів.  Також є суттєві зауваження щодо питання захищеності та надання спеціального статусу рахунку, на який буде здійснено зарахування коштів.

«Нотаріальна палата України вивчала це питання та має напрацювання щодо вдосконалення законодавства в частині функціонування механізму прийняття коштів в депозит з подальшим їх перерахунком стороні договору. Нотаріальна спільнота готова до співпраці та участі у законотворчому процесі. Однак, переконаний, що є необхідність залучити до роботи представників Національного банку України та Міністерства юстиції, депутатів профільних комітетів Верховної Ради України з метою максимально ефективно і наближено до сучасних реалій виписати положення змін до законодавства», - на завершення додав він.

Олег Бойчук, партнер, керівник практики нерухомості та співкерівник практики злиттів і поглинань та корпоративного права ЕПАП Україна, наголосив на ролі нотаріуса як оптимального ескроу-агента, який, при вчиненні нотаріальної дії, мінімізує ризики угод, зважаючи на спеціальний статус, наданий йому державою. «Нотаріус – це фахівець, що стоїть на сторожі прав та інтересів фізичних та юридичних осіб» - сказав він.

Участь у заході також взяли Олександр Пінчук, голова комітету з нерухомості та будівництва Асоціації Адвокатів України та Світлана Теуш, радник з правових питань з нерухомості та інвестицій, енергетики та інфраструктури, будівництва та девелопменту, FIDIC.

Кількість переглядів: 935

Архів публікацій