УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Наш рідний край – Запорізька область

13 червня 2014
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

Одним із напрямків діяльності правлінь відділень Нотаріальної палати України є організація культурно-масової роботи та дозвілля нотаріусів і їх сімей.

Останнім часом наші колеги багато подорожують по всьому світу, захоплюються краєвидами та пам'ятками історії закордонних держав, привозять  додому фото та сувеніри на пам'ять. А що ми знаємо про ті місця, де народилися і живемо? Необхідно пишатися  своїм рідним краєм і розповідати про нього.

Така робота була розпочата правлінням Запорізького відділення НПУ у травні нинішнього року, коли більше ніж 20 нотаріусів Запоріжжя разом із членами сімей з екскурсійною поїздкою відвідали Новомиколаївський район нашої області. В програмі екскурсії було знайомство з місцями, що мають природні або історичні особливості. Першим відвідали с. Новосолоне Підгірненської сільської ради, в якому зосереджена матеріально-технічна база місцевого товариства «Нива». Нотаріуси були приємно вражені, з якою любов’ю і смаком голова товариства Поплавський Віктор Альбінович разом зі своїми співробітниками та жителями села його облаштували. До 1025-річчя з дня хрещення Київської Русі тут звели каплицю, діє православна церква, встановлено пам’ятники трактору, бричці, косарці, відновлені й облаштовані колодязі з прохолодною питною водою, а машинно-тракторний парк одночасно працює і як картинна галерея, дбайливо зберігаються предмети побуту українського села.

Від великого патріота своєї землі, археолога за покликом душі Сергія Івановича Кухленка екскурсанти дізналися, що  життя на цих теренах існувало майже 100 тисяч років тому, що амазонки мають стосунок до нашого краю. Зацікавила і розповідь про кургани, про час появи в наших краях кам’яних баб і ще багато іншої інформації. Присутні ознайомилися з археологічними розкопками краю, серед яких – відзнака працівників юстиції  початку ХХ століття. Відвідали також історичну будівлю - німецьку кірху (нині - клуб), яку збудували німці-колоністи і урочисто відкрили у 1911 році. Про німців-колоністів розповів Тернуватський селищний голова Бабанін Олександр Євгенович, який захоплюється краєзнавством. Виявляється, ще наприкінці XVIII сторіччя стараннями Едуарда Генріховича Гейна в цьому селі були побудовані пивоварний завод, цегельний завод, паровий млин і залізнична станція «Гайчур». Саме з неї, за деякими даними, місцеве пиво, що мало надзвичайний смак завдяки використанню джерельної води, поставлялось у Санкт-Петербург до царського столу. З того часу збереглася навіть «фірмова» пляшка, щоправда, в єдиному екземплярі.

Цікаве і сьогодення селища. Завдяки Герою України, землеробу і талановитому організатору, директору ТОВ «Гайчур» Головку Анатолію Григоровичу виблискує куполами новозбудована красуня - церква, потопає в зелені центр селища, впорядкований меморіал загиблим у Великій Вітчизняній війні, а поля - наче ілюстрації з підручника агрономії.
Завершилася екскурсія в зоологічному парку ТОВ «ТАВРІЯ», розташованому поряд із селищем, що є частиною Новомиколаївського  заповідника.

Сповнені позитивними враженнями нотаріуси уже планують нові поїздки нашою областю. Такі культурно-просвітницькі заходи ми розглядаємо, як потужний фактор розвитку загальної культури, здатності глибоко осмислювати свою роль у розбудові української державності, надихатися почуттями патріотизму до своєї Батьківщини.

Фотозвіт

Голова відділення НПУ в Запорізькій області                  Л.С. Масловець

Кількість переглядів: 969

Архів публікацій