УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

"Незрівнянне порівняння" - РЕАКЦІЯ НА ПУБЛІКАЦІЮ

18 жовтня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

Головному редактору
інформаційно-аналітичному порталу «Хвиля»
Юрію РОМАНЕНКУ

РЕАКЦІЯ НА ПУБЛІКАЦІЮ

     13 жовтня 2017 року на інформаційно-аналітичному порталі «Хвиля» (далі – Портал) була розміщена публікація під назвою «Золотой дырокол, или Об особенностях нотариата в Украине и в США» та за авторством «Иван Райли, США, для "Хвилі"»( посилання  http://hvylya.net/analytics/society/zolotoy-dyirokol-ili-ob-osobennostyah-notariata-v-ukraine-i-v-ssha.html).

      Стаття була також поширена у соціальній мережі Фейсбук  Вами як головним редактором Порталу.

       Зважаючи на те, що інформація, подана в публікації, зачіпає інтереси нотаріусів України, принижує авторитет професії нотаріуса в Україні та вводить в оману читачів, Нотаріальна палата України висловлює свою незгоду з оприлюдненням цього матеріалу та вважає публікацію такою, що шкодить діловій репутації нотаріусів.

       По-перше, автор статті некоректно порівнює професію нотаріуса в Україні та США, підмінюючи поняття. Оскільки публічний нотаріус в США (public notary) — це звичайний комерсант, якому на певний строк (частіше 4–5 років) видана ліцензія на використання печатки задля підтвердження простих дій. Вони виконують суто «технічні» функції»: засвідчують справжність підписів та ідентичність копій з оригіналами документів. При цьому перевірка змісту поданого документа не входить до їх компетенції. Тобто публічні нотаріуси в США в більшості випадків навіть не читають документ, на якому засвідчують справжність підписів: він може бути складений юридично неграмотно, мовою, якої нотаріус не розуміє, суперечити законодавству, містити незаповнені місця, які згодом можуть бути заповнені будь-якою інформацією, і т. д.

      Натомість в Україні публічний статус нотаріуса, високі вимоги до представників цієї професії (вища юридична освіта, тривалий трудовий стаж у сфері права, проходження стажування, складання іспиту, постійне підвищення кваліфікації та інше) та високий рівень відповідальності говорить про високий фаховий рівень та делегування йому від імені держави  відповідних повноважень. В Україні до нотаріуса звертаються як до кваліфікованого, неупередженого юридичного радника, тоді як  в США з цих питань звертаються до адвоката.

       Законодавством України встановлено суворі правила вчинення нотаріальних дій та жорсткі вимоги до змісту нотаріально оформлюваного документа. Нотаріальне оформлення — це гарантія законності та надання документу особливого статусу.

        На жаль, автор статті робить неправильні висновки, що говорить про низький рівень знань у цій сфері та відсутність будь-якого методологічного аналізу матеріалу. Тим самим вводить в оману читачів, некоректно здійснює порівняння представника авторитетної професії як в Україні, так і європейських країнах зі звичайним клерком. Автор не усвідомлює різниці щодо публічного статусу нотаріуса, його повноважень, відповідальності та законодавчого регулювання нотаріального процесу, що говорить про його некомпетентність та вбачається невдалий рірайт. 

       Постає питання: чому автор порівнює Україну і США, зважаючи на зовсім різні правові системи цих країн. Чому не Канада (наприклад, провінція Квебек) і США? Невже перед блогером було завдання нашкодити, а в подальшому поступово вбити репутацію професії українського нотаріуса? Автор, зокрема, забув, що Україна є членом Міжнародного союзу нотаріату, як і 98 країн світу, що передбачає певні вимоги і міжнародні зобов’язання. Загалом можна констатувати, що автор зіпсував лише собі репутацію, зважаючи на ту кількість коментарів, які з’явилися під публікацією.

      Окрім того, викликає підозру щодо фізичного існування такого автора як «Иван Райли», скоріш це вигадане ім’я блогера, що називає себе "нещасним іммігрантом з вічною розірваністю між "тут і там" (112.ua). Використане фото у профілі на Фейсбук згадується ще в декількох виданнях, а його публікації використовують як копірайтери, так і інші замовники.

      Відповідно до статті 68 Конституції України кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції та  законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.  Праву на свободу думки і слова,  на вільне  вираження своїх поглядів і переконань відповідає обов'язок не поширювати  про  особу  недостовірну  інформацію  та  таку,  що ганьбить її гідність, честь чи ділову репутацію.

       З огляду на це, Нотаріальна палата України, як професійна самоврядна організація, що представляє та захищає інтереси нотаріусів України, просить припинити поширювати публікацію та видалити її з Порталу і в мережі Фейсбук, а також спростувати її, підготувавши матеріал про нотаріат в Україні за участі Нотаріальної палати України.

      Давайте будемо толерантними!

 

 

Прес-служба НПУ

18.10.2017

Кількість переглядів: 6393

Архів публікацій