УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

НОТАРІУСАМ: НПУ підготувала методичний посібник "Податки та збори в нотаріальній діяльності"

30 березня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

Реалізація стратегії України, спрямованої на трансформацію правової системи держави за сучасними європейським і світовими зразками, а також обрання Україною курсу на євроінтеграцію, вимагають удосконалення її діяльності в процесі справляння податків, зборів та платежів. Одним із елементів такої трансформації є, з одного боку, належне виконання платниками податків своїх зобов’язань, а з іншого – державне сприяння запровадженню нових стандартів у податковій сфері і дотримання прав платників податків. Відповідно до цього, належний захист своїх прав платниками податків, зокрема нотаріусами, є важливою складовою розвитку правової системи держави.

Цей практичний посібник розроблений з метою допомогти нотаріусам та іншим особам розібратися в питаннях податкового обліку, звітності та порядку сплати обов’язкових зборів та платежів в Україні. Його рекомендації спрямовані на захист нотаріусів як суб’єктів податкових правовідносин.

Посібник  розроблено на підставі чинного законодавства, роз’яснень податкових та інших державних органів і судової практики. У ньому охарактеризовано порядок реєстрації та обліку платників податків, облік доходів і видатків, здійснення контролю за справлянням податків, зборів, платежів та порядку вирішення спорів у цій сфері.

Рекомендації, які містяться у посібнику, спрямовані на уніфікацію і спрощення порядку розрахунку і сплати податків та зборів нотаріусами, зокрема щодо правильності обчислення і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору і єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Також розкрито засади обліку та сплати податкових платежів нотаріусами, які здійснюють незалежну професійну діяльність як самозайняті особи. Розглянуто та охарактеризовано особливості розрахунку і сплати обов’язкових платежів, оформлення податкових декларацій, звіту ЄСВ, порядку ведення книги обліку доходів і видатків. Крім того, висвітлені питання податкового контролю за звітністю нотаріусів з боку контролюючих органів. Зосереджена увага на окремих питаннях, щодо яких найчастіше виникають спори між нотаріусами і податковими органами.

Податки та збори в нотаріальній діяльності: законодавство та судова практика: Методичний посібник / О. А. Самощенко, В. І. Бірюков,– К.: Нотаріальна палата України, 2017. – 69 с.

Кількість переглядів: 4913

Архів публікацій