УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

НОТАРІУСИ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У СЕМІНАРІ З АКТУАЛЬНИХ ПИТАНЬ СПАДКОВОГО ПРАВА

17 лютого 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

 

16 лютого 2017 року відділенням Нотаріальної палати України в Рівненській області спільно з
головним територіальним управлінням юстиції у Рівненській області проведено семінар для приватних та державних нотаріусів Рівненської області на тему: «Проблемні питання оформлення спадщини у нотаріальній практиці. Актуальні питання нотаріату і нотаріальної діяльності».
 
 Практичним досвідом щодо вирішення проблемних питань оформлення спадкових прав, в тому числі, які стосуються окупованої території України та зони АТО, з нотаріусами області поділилась Шапченко Марія Іванівна – державний нотаріус, завідувач Шістнадцятої Київської державної нотаріальної контори. Марія Іванівна звернула увагу на актуальні законні та підзаконні акти, які мають використовуватись нотаріусами при оформлення спадщини, судову практику щодо колізійних питань.
   Предметом лекції стали питання встановлення нотаріусами місця відкриття спадщини, правильності обрахування строків, посвідчення договорів про зміну черговості спадкування, розміру часток у спадщині, поділу спадкового майна, правильне застосування положень закону про спадкування за правом представлення та спадкової трансмісії, обрахування та оформлення обов’язкової частки у спадщині, застосування форм свідоцтв та посвідчувальних написів та інші важливі питання.

   Заступник начальника Головного територіального управління юстиції в Рівненській області Яцюк Наталія Василівна звернула увагу на актуальність питання оформлення спадкових прав нотаріусами Рівненської області з огляду на прийняття рішення про ліквідацію 4 державних контор Рівненської області, про необхідність нотаріусів області належним чином виконувати свої обов’язки.
   Голова відділення Нотаріальної палати України в Рівненській області Бернацька Інна Михайлівна відповіла на найбільш поширені запитання нотаріусів області з питань нотаріату та проведення державної реєстрації прав. Звернула увагу на тенденції посилення контролю за діяльністю нотаріату,
в тому числі в аспекті виконання функцій державних реєстраторів, на неухильне дотримання законодавства при вчиненні нотаріальних дій та виконанні функцій державних реєстраторів. Предметом обговорення були недоліки при посвідченні довіреностей, заповітів, застосування посвідчувальних написів, правильного формулювання пунктів у договорах, які посвідчуються нотаріально, окремі проблемні питання державної реєстрації права власності за померлим згідно п. 66 порядку №1127, похідних речових прав на земельні ділянки (оренди на пайові земельні ділянки) у аспекті необхідності посилення вжиття нотаріусами усіх необхідних заходів для пошуку зареєстрованих згідно з діючим в різний час законодавства прав оренди тощо. Увагу приділено встановленню особи за біометричними документами, встановленню фактів місця реєстрації фізичної особи, реєстрації, припинення шлюбів.
   Наголосила на дорученні Президента НПУ Володимира Марченка щодо покращення стану сплати членських внесків, що необхідно для належної роботи апарату НПУ та відділень.
    Приємним для нотаріусам Рівненської області, у яких відсутня заборгованість зі сплати членських внесків, стало отримати Збірник Нотаріальної палати України "
Єдина нотаріальна практика" та сертифікати про підвищення професійного рівня за попередні заходи.
   Представник Рівненської філії ДП «Національні інформаційні системи» Клименко Наталія Миколаївна проінформувала нотаріусів щодо порядку отримання захищених ключів ЕЦП та підключення до Державного реєстру актів цивільного стану громадян шляхом безпосереднього доступу. Зокрема звернула увагу на необхідність завчасного придбання ключів з метою попередження випадків утворення черг до 31 березня 2017 року, озвучила порядок замовлення, оплати, отримання, та зауважила про відсутність обмежень у роботі зі вказаними ключами у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Крім цього доповіла про стан підключення нотаріусів Рівненської області до Державного реєстру актів цивільного стану, порядок, умови, про проходження навчання державними нотаріусами та ініціативи приватних. Озвучила відповіді на найбільш поширені запитання нотаріусів, що надходять до РФ ДП НАІС. Запевнила про продовження надання максимальної інформаційної та технічної підтримки нотаріусів області у їх роботі з електронними реєстрами Мінюсту працівниками філії .
    В цілому захід було присвячено розгляду проблемних питань у оформленні спадщини нотаріусами у зв'язку з активізацією роботи щодо оформлення спадкових прав приватними нотаріусами, зокрема за 2016 рік відкрито 5 477 спадкових справ (протягом 2015 року – 3 753) та видано 10 286 свідоцтв про право на спадщину (протягом 2015 року – 6 554). Для порівняння - державними нотаріусами у 2016 році було відкрито 5 041 спадкову справу.

    Сподіваємось, що семінар був корисним для нотаріусів та засвідчив прагнення нотаріальної спільноти створити міцну базу для запровадження єдиної нотаріальної практики серед нотаріусів як Рівненської області так і України в цілому.

Нотаріуси висловили подяку організаторам заходу та лекторам за високопрофесійну роботу та участь у семінарі.

 

 

Кількість переглядів: 1377

Архів публікацій