УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Нотаріуси готові займатись медіацією та реєструвати шлюби

23 лютого 2018
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

 

Нотаріусів доцільно наділити новими функціями щодо медіації, а також реєстрації укладення та розірвання шлюбів, переконаний член ради Нотаріальної палати України, приватний нотаріус Дмитро Кирилюк.

Для нотаріуса виконувати роль медіатора – давно усталена практика, адже він сприяє в досягненні консенсусу між особами, які звертаються до нього. Більше того, нотаріус здатен довести процедуру медіації до логічного завершення (наприклад, посвідчення договору), і діяти за принципом «єдиного вікна» для громадянина. Можливість наділення відповідними повноваженнями нотаріусів необхідно врахувати при підготовці до другого читання законопроекту «Про медіацію».

Ще однією функцією нотаріату може стати реєстрація укладення шлюбів, зокрема, нотаріус зможе надавати повноцінні правові консультації щодо сутності шлюбу, майнових прав та обов’язків подружжя, а можливість розірвати шлюб у нотаріуса розвантажить суди від позовів, пов’язаних з поділом майна. Такі новації зменшать навантаження на органи РАЦС та витрати громадян на можливі судові процеси.

Детальніше із аргументами на користь нових функцій нотаріату можна ознайомитися у статті Дмитра Кирилюка «Інститут консенсусу», опублікованій в газеті «Закон і Бізнес».

Кількість переглядів: 5716

Архів публікацій