УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Нотаріусів безпідставно відносять до категорії працюючих, що можуть не платити ЄСВ

26 січня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

Пенсійна тема для журналістів стала однією із топових за останній тиждень. Красномовні заголовки публікацій про нові пенсії та життя пенсіонерів «по-новому» зустрічаєш на сторінках видань,  як друкованих, так і в мереже Інтернет. 
Так,  під назвою «Пенсионный возраст, повышение и налог «для всех»: как изменится жизнь украинских пенсионеров в 2017» за посиланням: http://www.segodnya.ua/economics/enews/pensionnyy-vozrast-povyshenie-i-nalog-dlya-vseh-kak-izmenitsya-zhizn-ukrainskih-pensionerov-v-2017-m--791697.html інформаційно-новинний портал  «Сегодня.UA» опублікував статтю, в якій автор - Олександр Литвин, наголошує на проблемі низьких пенсій в Україні та намагається з’ясувати причини цього. Серед них – дефіцит Пенсійного фонду України, маленькі заробітні плати, складна демографічна ситуація і застаріла пенсійна система нашої країни, яку потрібно змінювати. До відома. На сьогодні, солідарна пенсійна система передбачає так званий  «договір поколінь». Це означає, що сучасні пенсіонери отримують пенсію із тих грошей, що сплачуються працюючими українцями як єдиний соціальний внесок (далі – ЄСВ).
Автор чи то помилково, не розібравшись до кінця в темі, чи то з певним умислом надати своїй публікації резонансу, зарахував НОТАРІУСІВ до числа неплатників ЄСВ.  ПИТАННЯ: некомпетентність журналіста чи знову нотаріусів вкотре хочуть публічно «підставити»!  
І так, по порядку.

1. Що таке ЄСВ і хто його сплачує?
ЄСВ замінив собою чотири окремі відрахування: до Пенсійного фонду; до фондів страхування на випадок безробіття; із тимчасової втрати працездатності; від нещасних випадків на виробництві.
Серед платників єдиного внеску є і особи, які забезпечують себе роботою самостійно — займаються незалежною професійною діяльністю, тобто нотаріуси, адвокати. Ведеться Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування, що складається з реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб.

2. Нотаріуси зобов’язані за Законом своєчасно та в повному обсязі сплатити ЄСВ. І вони – сплачують!
Конституцією України зобов’язано кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Цей обов’язок не оминає і нотаріусів. І коли йдеться про порядок сплати податків, а також їх розміри, то необхідно звертатися до Податкового кодексу України (ПК України), який є саме тим законом, на який посилається Конституція.
Альтернативи для можливої несплати  нотаріусом цього збору НЕМАЄ! Автор статті помиляється, прирівнюючи нотаріусів до «категорії, що можуть не платити ЄСВ». Подібні ствердження ЗМІ вводять в оману громадськість та формує негативну суспільну думку стосовно нотаріусів. 

3. Нотаріуси перевіряють сплату збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при нотаріальному посвідченні договорів купівлі-продажу нерухомого майна.
Відповідно до закону, нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна. Це є вимогою Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.98 № 1740 (зі змінами та доповненнями).  Таким чином, за законом нотаріус зобов’язаний вимагати документального підтвердження сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в будь-якому разі. Це означає, що нотаріуси, як представники соціально орієнтованої професії, є безпосереднім суб’єктом наповнення фонду пенсійного страхування.
         То що ж мав на увазі автор статті, коли поставив під сумнів податкову доброчесність нотаріусів? Які джерела інформації були ним використані при підготовці цього матеріалу? Про це ми запитаємо у самого автора через «Сегодня.UA». Відповідне звернення готується прес-службою Нотаріальної палати України та буде направлено до редакції інформаційного ресурсу.

 

 Леся Арнаутова, 
прес-служба НПУ

Кількість переглядів: 1264

Архів публікацій