УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Потрібно долати соціально-правову дискримінацію стосовно вимушених переселенців, в тому числі і в нотаріальному процесі - ОЛЬГА ОНІЩУК

09 червня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

На запрошення Проекту Ради Європи та УВКБ ООН представники Нотаріальної палати України взяли участь у роботі спільного семінару на тему забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні та заборону їх дискримінації.

Серед національних партнерів також були присутні: народний депутат Ірина ЛУЦЕНКО, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України Георгій ТУКА, заступник Міністра внутрішніх справ з питань європейської інтеграції Анастасія ДЄЄВА, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія ЛУТКОВСЬКА, юрист Європейського Суду з прав людини Ольга ДМИТРЕНКО.

Учасниками стали представники державних установ таких як Міністерство соціальної політики, Державна міграційна служба, Національна поліція, Пенсійний фонд, Координаційний центр з надання правової допомоги, центри зайнятості, КМДА та інші, а також міжнародних організацій та благодійних фондів.

У вітальному слові Ольга ОНІЩУК,віце-президент Нотаріальної палати України, подякувала міжнародній громадськості за увагу до проблем ВПО та допомогу, яку вони надають Україні.

Пані Ольга зазначила, що нотаріальна спільнота гостро відчуває проблеми громадян, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, а особливо тих переселенців, які звертаються до нотаріусів при оформленні спадщини чи відчуження нерухомого майна, яке залишилося на непідконтрольній території в результаті анексії Кримського півострова та збройного конфлікту на сході України.

"По-суті, нотаріус став заручником ситуації: коли виникає у громадян необхідність реалізувати своє право, однак вона обмежена прогалинами чи колізіями законодавства. Неврегульованість деяких питань стосовно прав ВПО свідчить про ознаки соціально-правової дискримінації цих осіб, яку нам потрібно долати" - сказала віце-президент НПУ.

Також вона поінформувала присутніх про те, що з лютого НПУ долучилася до роботи робочої групи з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини ВПО, утвореній при Міністерстві з питань окупованих територій та ВПО України.

Завдяки роботі комісії Палати з питань співробітництва з органами державної влади та місцевого самоврядування, нотаріусами були проаналізовані та опрацьовані більшість питань, з якими звертаються до колег громадяни-переселенці та окреслені основні проблемні процедурні питання в нотаріальному процесі, зокрема при відчуженні нерухомого майна, що знаходиться на тимчасово окупованій території або в зоні проведення АТО.

Як результат – підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації права власності», що знаходиться на опрацюванні у профільному міністерстві. Зміни, які він передбачає, надають можливість безперешкодно реалізувати ВПО своє право власності на нерухоме майно, не прив’язуючись до його місцезнаходження, або місця реєстрації сторони правочину.

Також до Міністерства юстиції України направлено пропозицію Нотаріальної палати врегулювати проблемні питання, пов’язаних з оформленням спадщини на майно, яке розташоване на тимчасово окупованій території України та на території проведення АТО, окремим наказом міністерства, уникаючи довготривалу процедуру внесення змін до законів України.

"З цього приводу позиція Палати однозначна: будь-які зміни до законодавства, які стосуються тимчасово окупованих територій та зони АТО мають бути викладені виключно в спеціальних законах, таких як ЗУ «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про тимчасові заходи на період проведення АТО». В той час як внесення змін які стосуватимуться спеціального режиму вчинення нотаріальних дій на тимчасово окупованих територіях, до профільних законів, таких як ЗУ України «Про нотаріат», буде фактичним визнанням Україною факту безнадії на деокупацію" - наголосила пані Ольга.

На завершення, Ольга Оніщук зазначила, що Нотаріальна палата України як професійна самоврядна організація відкрита до діалогу та співпраці з державними та недержавними інституціями, громадськістю та пресою задля створення в Україні потужного інформаційно-правового простору для громадян.

"Україні потрібні спільні зусилля фахових і професійних експертів задля вдосконалення законодавства та втілення найкращих європейських зразків захисту прав людини в правову політику нашої держави.

Сьогодні нотаріуси України вживають усіх можливих заходів щодо реалізації ВПО їх прав при вчиненні нотаріальних дій та сподіваються що законотворча громадськість підтримає відповідні зміни, які сприятимуть реалізації їх прав і захист інтересів вже найближчим часом" - додала віце-президент.

Активну участь у заході від НПУ також взяли керівник прес-служби Леся АРНАУТОВА та начальник аналітично-методичного відділу НПУ Віра БОНДАРЕНКО.

 

Кількість переглядів: 3280

Архів публікацій