УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Нотаріуси запропонували свою Концепцію реформування українського нотаріату

15 червня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

Цей документ був розроблений Нотаріальною палатою України і представлений Міністерству юстиції України, а також представникам юридичної громадськості на круглому столі «Основні тенденції в реформуванні нотаріату України та європейський досвід», який відбувся 14 червня в прес-центрі ЛІГАБізнесІнформ.

За словами президента Нотаріальної палати України Володимира Марченка Концепція реформування нотаріату України в напрямку євроінтеграції та децентралізації (далі – Концепція) сприятиме розвитку нотаріального процесу в Україні за принципом латинського нотаріату, який діє в 98 країнах.

«Створенню проекту Концепції, який, я сподіваюся, надалі обговоримо і доопрацюємо разом з Міністерством юстиції, передувала кропітка робота нотаріусів над проблемами,  які існують в нотаріальному процесі та професійному самоврядуванні. Концепція  дозволить оновити та доповнити напрямки розвитку сучасного українського нотаріату, сприятиме децентралізації структури нотаріальних органів з метою надання населенню якісних послуг правового характеру та вчинення нотаріальних дій відповідно до міжнародних стандартів» - зауважив президент НПУ.

 

Серед учасників заходу були представники Міністерства юстиції України, президенти нотаріальних палат Литви і Латвії, народні д

епутати України, судді, правники, фахівці в сфері цифрових технологій, а також представники міжнародної громадськості.

У Міністерстві юстиції запевняють, що вектор, який обрала Нотаріальна палата України, відповідає всім європейським прин

ципам у сфері нотаріату. Мін'юст всіляко підтримуватиме нотаріат і його орган професійного самоврядування. Про це заявив заступник Міністра юстиції Гія Гецадзе. Також він згадав, що необхідно скасувати всі бюрократичні процедури, які стосуються надання населенню адміністративних послуг і вчинення нотаріальних дій, залишаючи за міністерством юстиції виключно тільки функції адміністратора.

За словами експертів з Латвії і Литви в Україні є всі можливості для втілення принципів латинського нотаріату та поступового впровадження цифрових технологій. Однак, за словами голови Ради присяжних нотаріусів Латвії Сандри Стіпнієце, важливо не втратити, при створенні і функціонуванні електронного нотаріату, той захист громадянину, який дає безпосередній контакт людини з нотаріусом. «Електронний підпис – не вирішує всіх проблем. Тільки нотаріус може пояснити, роз'яснити і дати пораду. Він (нотаріус) – найближчий юрист для громадян і ми потрібні державі» - заявила пані Стіпнієце.

Питання «електронного нотаріату» на жаль, не може вирішити всіх проблем, які існують в сфері нотаріальної діяльності, оскільки цьому перешкоджає законодавство, яке потрібно привести у відповідність з європейськими стандартами і кодифікувати в єдиний документ – Нотаріальний процесуальний кодекс. Про це заявила віце-президент Нотаріальної палати Ольга Оніщук. Вона переконана, що прийняття уніфікованого нормативного акту дозволить ефективно регламентувати процесуальні процедури вчинення нотаріальних дій і механізм оскарження їх законності.

Також запропонована Нотаріальної палатою  Концепція передбачає:

- розробку Нотаріальної палати України та прийняття на рівні закону Кодексу професійної етики нотаріуса;

- створення електронного реєстру вчинення нотаріальних дій;

- передачу невластивих державі функцій органу професійного самоврядування - Нотаріальній палаті України, зокрема тих функцій, що виконують головні територіальні управління юстиції в сфері нотаріату;

- передачу повноважень з досудового врегулювання спорів, які стосуються адміністрування нотаріальної діяльності, що розвантажити судову систему, зокрема адмінсуди;

- розробку і впровадження швидкоадаптованих програм по підвищенню професійного рівня нотаріусів;

- розширення повноважень нотаріусів та створення, так званого Нотаріального будинку юстиції – сервісу для громадян по типу «єдиного вікна»;

- забезпечення повноцінного доступу нотаріусів до єдиного реєстру судових рішень, реєстру реєстрації актів цивільного стану, демографічного реєстру та до баз даних МВС України;

- впровадження механізму використання нотаріусами спецрахунків для проведення міжнародних транзакцій за договорами купівлі нерухомості та цінних паперів.

Всі ці кроки інтегрують нотаріат України в європейські і транснаціональні правові інститути – переконані в Нотаріальної палаті України.

Нотаріуси сподіваються, що їх пропозиції не залишаться на папері, а вже з осені будуть втілюватися у життя.

ФОТОРЕПОРТАЖ

Кількість переглядів: 7544

Архів публікацій