УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

РЕГІОН: у Рівному відбулися загальні збори нотаріусів та семінар-практикум

12 березня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб
     16 березня 2017 року у місті Рівне відбулися загальні збори нотаріусів Рівненської області, на яких було розглянуто та затверджено Звіт про роботу відділення Нотаріальної палати України в Рівненській області за 2016 рік.

      Від нотаріусів Рівненської області для обрано кандидата до Комісії з питань складення іспиту із спадкового права посадовими особами органів місцевого самоврядування, уповноваженими на вчинення нотаріальних дій, - приватного нотаріуса Гощанського районного нотаріального округу Савчук Наталію Георгіївну,  до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату – приватного нотаріуса Рівненського міського нотаріального округу Попова Володимира Васильовича.  

     У ході зборів розглянуто питання про стан сплати членських внесків нотаріусами Рівненської області до Нотаріальної палати України та необхідність вжиття заходів щодо ліквідації заборгованості з метою забезпечення належної роботи НПУ ( у відповідності до доручення Президента НПУ Марченка Володимира Миколайовича).
Нотаріусами піднято проблемне питання заниження суб’єктами оціночної діяльності ринкової вартості нерухомості при оформленні звітів про оцінку майна, необхідність підготовки аргументів та ініціатив щодо врегулювання даного питання, інші проблемні питання нотаріальної спільноти області.
         Проведення загальних зборів було поєднано з тематичним семінаром щодо проблемних питань нотаріальної практики (застави/іпотеки), який організовано у рамках спільної роботи відділення Нотаріальної палати України в Рівненській області та головного територіального управління юстиції у Рівненській області.
         Тематика заходу обрана у зв’язку з надходженням до відділення у робочому порядку значної кількості запитань від нотаріусів області щодо застави/іпотеки, наявності процесів оскарження таких договорів в судових інстанціях, з метою забезпечення безспірності вчинюваних нотаріальних дій нотаріусами області та попередження допущення помилок.
         Начальник відділу з питань нотаріату Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Левицька Наталія Валеріївна озвучила питання необхідності підключення нотаріусів області до Державного реєстру реєстрації актів цивільного стану з метою належного виконання вимог законодавства при вчиненні нотаріальних дій.
         Доповідачем виступив Кирилюк Дмитро Володимирович, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу, голова Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення, кандидат юридичних наук.
        Він поінформував нотаріусів  про типові помилки, яких допускаються нотаріуси при посвідченні договорів застави, іпотеки, накладенні заборони, внесенні змін до таких договорів. Надані рекомендації при посвідченні договорів про відступлення права вимоги за договорами застави і іпотеки, застосуванні способів звернення стягнення на предмет договору застави, іпотеки, договору про задоволення вимог іпотекодержателя. Озвучено проблемні аспекти продажу предмету іпотеки від імені іпотекодержателя в порядку ст. 38 Закону України «Про іпотеки», а також проблеми реєстрації права власності на предмет іпотеки за іпотекодержателем в порядку ст. 37 Закону України «Про іпотеку». Предметно викладено проблемні питання щодо виконання нотаріусом  повноважень державного реєстратора в іпотечних правовідносинах, інші актуальні питання нотаріальної практики, що випливають  з договорів застави та іпотеки. 
         Досить цікаво було нотаріусам Рівненської області заслухати наведені ситуації, що складаються на практиці у нотаріусів м. Києва, практику застосування законодавства дуже фахово поєднану з підвалинами теорії.
         Семінар був корисним для нотаріусів та засвідчив прагнення нотаріальної спільноти створити міцну базу для запровадження єдиної нотаріальної практики серед нотаріусів як Рівненської області, так і України в цілому.
         Нотаріуси висловили подяку організаторам заходу та лектору Кирилюку Дмитру Володимировичу за високопрофесійну роботу та участь у семінарі.
За повідомленням
відділення НПУ у Рівненській області
Кількість переглядів: 1511

Архів публікацій