УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Соціально-економічні збитки від скасування мінімальної плати за вчинення нотаріальних дій для України можуть сягнути 250 мільйонів гривень щороку, а з професії нотаріуса масово підуть фахівці – Нотаріальна палата України

01 грудня 2016
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

Соціально-економічні збитки від скасування мінімальної плати за вчинення нотаріальних дій для України можуть сягнути 250 мільйонів гривень  щороку,  а з професії нотаріуса масово підуть фахівці – Нотаріальна палата України

 У четвер, 1 грудня, о 10:30 у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція "Знищення нотаріату України, кому це вигідно?" за участі  президента Нотаріальної палати України (далі – НПУ) Володимира Марченка, приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу, Віце-президента і голови Комісії НПУ з питань співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування Ольги Оніщук, приватного нотаріуса Вознесенського міського нотаріального округу Миколаївської області, голови відділення НПУ в Миколаївській області Кирила Нехимчука,  приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу, голови комісії НПУ з аналітико-методичного забезпечення нотаріальної діяльності Дмитра Кирилюка.

23-24 листопада в мережі Інтернет з’явились ряд інформаційних повідомлень ЗМІ про те, що «Кабінетом Міністрів України скасовано мінімальну плату за вчинення нотаріальних дій, встановлену Указом президента № 762 від 10 липня 1998 року на рівні 1%». Поява цього інформаційного приводу викликала занепокоєння нотаріальної спільноти всієї України і вже 24 листопада Нотаріальна палата України спростувала цю інформацію на своєму офіційному сайті.

"Ми підтримуємо прагнення Уряду привести у відповідність нормативно-правові акти в рамках дерегуляції та спрощення механізмів ведення бізнесу. Однак наголошуємо, що Указ Президента України № 762 від 10 липня 1998 року «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій» (далі – «Указ»), який Уряд має на меті «скасувати», ми не вважаємо таким, що обмежує бізнес і створює адміністративний тиск. Навпаки, цей акт був прийнятий з метою збільшення надходжень до державного бюджету та впорядкування діяльності приватного нотаріату. Це дало змогу громадянам і юридичним особам не обирати між державним чи приватним нотаріусом, а останнім – повноцінно здійснювати свої функції.Професія нотаріуса має соціальну спрямованість.Нотаріус сприяє громадянам, підприємствам, установам і організаціям у здійсненні їх прав та захисті  законних  інтересів,  роз'яснює права  і  обов'язки,  попереджає    про    наслідки    вчинюваних нотаріальних дій для того, щоб юридична необізнаність  не  могла бути використана їм на шкоду.

Регулювання плати за вчинення нотаріальних дій – це необхідна умова ефективного функціонування нотаріату в Україні. Скасування Указу Президента  № 762 від 10 липня 1998 року можливе у випадку прийняття нормативно-правового акту у сфері нотаріальної діяльності, який стане результатом спільних напрацювань нотаріальної спільноти і Міністерства юстиції України» – зазначив Володимир  Марченко,  президент Нотаріальної палати України.

За підрахунками нотаріусів, втрати Державного бюджету                               від скасування  Указу Президента України «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій можуть сягнути 250 мільйонів гривень вже з 2017 року.

«Від здійснення нотаріусом своїх функцій наповнюються місцеві бюджети, сплачуються платежі до Пенсійного фонду, нотаріус створює додаткові робочі місця, а також слідкує за відповідністю сплати сум податкових платежів реальній вартості майна при його відчуженні. Це означає, що нотаріус діє в інтересах держави і стоїть на сторожі законності. Негативні наслідки від скасування плати за вчинення нотаріальних дій призведуть до знищення державного нотаріату, збільшення чисельності безробітних, зростання корупційних ризиків у сфері реєстрації прав на нерухоме майно та бізнесу. Скасування Указу Президента змусить нотаріуса стати, врешті-решт, підприємцем», - зазначає Ольга Оніщук, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу, Віце-президент НПУ, голова Комісії НПУ з питань співробітництва з органами державної влади та місцевого самоврядування.

За словами Кирила Нехимчука, приватного нотаріуса приватний нотаріус Вознесенського міського нотаріального округу Миколаївської області, голови відділення НПУ в Миколаївській області, члена Ради НПУ, нотаріат не є бізнесом. Нотаріуси мають певні законодавчі обмеження у здійснення своєї діяльності та повну матеріальну відповідальність за вчинювані нотаріальні дії.  Те що дозволено підприємцю, не дозволено нотаріусу, а саме: рекламувати себе і свою діяльність, він не має вибору щодо системи оподаткування та організаційно-правової форми діяльності, не може займатися іншою діяльністю, окрім викладацької та наукової, не може делегувати свої повноваження  тощо.  Нотаріус виконує функції державного реєстратора прав на нерухоме майно,  фінансового моніторингу, утримує і зберігає державний архів, наймає працівників, страхує свою діяльність. Нотаріальна діяльність повинна мати регулювання плати за вчинення нотаріальних дій, в іншому випадку це призведе до збіднілого нотаріату.  В інтересах суспільства і держави забезпечити якісні нотаріальні дії, які гарантуватимуть належний рівень охорони та захисту, а також створюватимуть ефективні умови реалізації прав фізичних та юридичних осіб. Будь-які законодавчі ініціативи повинні проводитися через глибинний аналіз наслідків. Нотаріуси і Нотаріальна палата України готові до співпраці з Міністерством юстиції, Урядом і парламентом у формуванні і впорядкуванні плати за вчинення нотаріальних дій».

 «Нотаріальна система – надзвичайно складний та багатогранний механізм, від вилучення окремих елементів якого він просто може припинити своє існування. Нотаріальна спільнота закликає Міністерство юстиції, Уряд, Президента не допустити прийняття нормативних актів, які можуть скасувати мінімальну плату за вчинення нотаріальних дій і одним розчерком пера зруйнувати нотаріат, а отже, зруйнувати систему гарантування і забезпечення конституційних прав громадян на їх власність», - додав Дмитро Кирилюк, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу, голова Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності.

Відео пре-конференції:  https://www.youtube.com/embed/cRX534C2MO0

Кількість переглядів: 730

Архів публікацій