УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

«Важливою є роль нотаріуса у проведенні ефективних реформ та створенні європейського середовища для малого та середнього бізнесу в Україні», - Гюнтер Фелінгер, голова проекту «Європейці для податкової реформи»

13 грудня 2016
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

«Важливою є роль нотаріуса у проведенні ефективних реформ та  створенні європейського середовища для малого та середнього бізнесу в Україні», - Гюнтер Фелінгер, голова проекту «Європейці для податкової реформи»

«Ми запрошуємо малий та середній бізнес, фінансовий сектор та землекористувачів підтримати та взяти участь у Європейському тижні малого та середнього бізнесу в Україні. Нам важливо залучити до обговорення широку аудиторію експертів з питань землі, іпотеки та доступу до фінансових ресурсів з метою вироблення ефективної стратегії розвитку середнього та малого бізнесу в Україні», -  наголосив у своєму вступному слові пан Гюнтер Фелінгер, голова проекту «Європейці для податкової реформи» та експерт з питань підтримки малого та середнього бізнесу, на засіданні круглого столу, що відбувся  12 грудня 2016 року в Українському кризовому медіа-центрі.

На запрошення пана Гюнтера та за дорученням Президента Нотаріальної палати України Володимира Марченка участь у засіданні взяла Ольга Оніщук, Віце-президент НПУ. Серед учасників також були присутні: Дмитро Лівч, експерт з бізнес-середовища, EasyBusiness; Олег Проценко, радник віце-прем'єра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Тарас Висоцький, генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу; Євгеній Дем`янов, директор департаменту малого і мікробизнесу Райффайзен Банк Аваль; Дмитро Крепак, регіональний представник Visa в Україні; Сергій Фролов, президент Асоціації фахівців банківської оцінки України; Валентин Ковтун, віце-президент Українського товариства геодезії та картографії; Олексій Імас, незалежний експерт, колишній радник міністра агрополітики та продовольства України.

Дмитро Лівч, експерт з бізнес-середовища, EasyBusiness, зауважив на важливості доступу агробізнесу до використання земельних ресурсів в Україні та скасування  мораторію на продаж землі сг призначення. На думку експерта, це дозволить громадянам реалізувати свої конституційні права та сприятиме інвестиціям в аграрний сектор економіки. Він представив дослідження EasyBusiness щодо розвитку ринку землі в більшості країн світу, та проаналізував економічний ефект від існування відкритого ринку землі.

«Земля має стати активом в руках населення України»  - констатував Дмитро Лівч.

У своєму виступі пані Ольга зазначила, що на сьогодні нотаріус є спеціальним суб'єктом державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та бізнесу. Ці функції були покладені на нього державою, що унеможливило корупційну складову у сфері реєстрації прав на нерухоме майно та дозволило забезпечити належний рівень захисту гарантованих Конституцією України речових прав фізичних та юридичних осіб.

«Протягом 2013-2015 років нотаріуси сумлінно виконували функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, завдяки чому  законодавець  розширив їх повноваження. З 1 січня 2016 року нотаріуси здійснюють реєстрацію прав на новостворені об‘єкти нерухомого майна та бізнес. Це говорить про високу довіру Держави до професії нотаріуса, його неупередженість і самостійність. І зауважу, що нотаріальна  спільнота гідно справляється із цим завданням, незважаючи на ті складності, що постають перед нотаріусами» - говорить Ольга Оніщук.

Вона нагадала, що 02 листопада Міністерством юстиції України та Верховною Радою України, з метою посилення заходів захисту прав власників нерухомості та бізнесу, запроваджено так звану «антирейдерську реформу», в результаті якої знову прийнято ряд змін до законодавчих актів та повернено обов‘язкове нотаріальне засвідчення підписів на протоколах та установчих документах як гарантію захисту власності громадян та бізнесу. На ряду з позитивним ефектом реформи у сфері реєстрації прав на нерухоме майно та бізнес існують також і ряд завдань, які необхідно вирішувати нотаріусам разом із Державою: повноцінне функціонування державних реєстрів, усунення технічних помилок в їх роботі, вдосконалення програмного забезпечення Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та інші питання, зокрема і доступ нотаріусів до Державного земельного кадастру.

 «Щодо впровадження аграрної реформи в Україні, то головним на сьогодні питанням для більш як 6500 державних та приватних нотаріусів залишається отримання повноцінного та безоплатного доступу до Державного земельного кадастру. Це дозволить, в момент впровадження аграрної реформи та скасування мораторію на продаж земель с/г призначення, нотаріусам посвідчувати  договори на відчуження земель та здійснювати реєстрацію прав за такими договорами без будь-яких перешкод» –  на завершення додала Віце-президент Нотаріальної палати України.

Пан Гюнтер зауважив, що дуже важливо забезпечити належний захист права власності в Україні і відзначив велику роль нотаріальної спільноти у здійсненні їх повноважень та участі у процесах реформування. «Надзвичайно важливо і мені приємно зазначити, що в Україні є Нотаріальна палата України, діяльність якої базується на європейських стандартах, а тому можна  з певністю говорити, що захист прав та інтересів українських громадян в надійних руках» - сказав Гюнтер Фелінгер.

Загалом експерти дійшли висновку, що розвиток аграрного сектору і створення вільного ринку землі в Україні – це одне з найважливіших питань сьогодення. Проведення ефективної державної політики в цій сфері дозволить зробити крок до європейського майбутнього, створить можливості для розвитку середнього і малого бізнесу, сприятиме становленню аграрного сектору економіки нашої держави. Для цього повинні співпрацювати як  державні органи, так і приватний сектор економіки, громадські організації, бізнес-асоціації, а також спеціальні суб’єкти, уповноважені державою на вчинення дій з реєстрації прав на нерухоме майно та бізнесу.

Повне відео за посиланням

 https://www.youtube.com/watch?v=QZ7r7HV0q7o

 До відома. Європейський тиждень малих і середніх підприємств – це загальноєвропейська кампанія, яка спрямована на сприяння розвитку підприємництва в Європі. Вона допомагає існуючим підприємцям знайти інформацію про доступну підтримку і намагається залучити більше людей, щоб створити свій власний бізнес.

Координована Європейською комісією, ця кампанія складається з заходів, що проводяться протягом усього року. Головна подія Європейського тижня малого та середнього бізнесу підсумовує кампанію щоосені разом з Асамблеєю малого і середнього бізнесу та Церемонією вручення нагород за промоцію європейського підприємництва.

 

Кількість переглядів: 736

Архів публікацій