УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Зустріч делегації Нотаріальної палати України з представниками Фонду держмайна України

10 лютого 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

8 лютого відбулася зустріч нотаріусів з представниками Фонду державного майна України.
У ході переговорів із заступником голови ФДМУ Наталією Лебідь президент Нотаріальної палати України (далі – НПУ) Володимир Марченко зауважив на проблемі заниження суб’єктами оціночної діяльності вартості майна для подачі такої оцінки нотаріусу, у випадках передбачених законодавством, при вчиненні  нотаріальних дій.
«Така ситуація стало доволі розповсюдженим явищем і нотаріуси змушені констатувати, що громадяни в більшій мірі не розуміють до яких негативних наслідків призведуть подібні пропозиції суб’єктів оціночної діяльності  занизити вартість нерухомого майна у разі його продажу» - говорить Дмитро Кирилюк, голова комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності.
У ФДМУ погодились, що вони отримують для реєстрації більше 100 звітів про оцінку нерухомості від одних і тих же оцінювачів. Такі компанії працюють серед посередників і мають «філії» з дублюючими печатками та факсиміле оцінювачів. Проте законодавство не дозволяє Фонду відмовляти їм в реєстрації таких звітів, немає правових підстав. Зауважує Наталія Лебідь.
Крім того, сервер ФДМУ, який обслуговує базу реєстрації оцінок, не завжди справляється з піковими навантаженнями.
З метою запобігання та протидії  навмисного заниження оцінки майна, боротьби з недобросовісними компаніями  з оціночної діяльності, а також правороз’яснювальної роботи серед громадян, НПУ та ФДМУ домовилися про таке:
1. Спільно розробити методичні рекомендації щодо форми, змісту та порядку формування звіту про оцінку вартості майна.
2. Підготувати інформаційний лист для громадян, в якому зазначити всі ризики заниження такої оцінки та відповідальність за уникнення від сплати податків. Адже коли під час однієї з перевірок податкової буде виявлено, що податків було сплачено не в повному обсязі і держава недоотримала в бюджет, то компенсувати різницю несплачених коштів буде замовник оцінки, а оцінювач буде нести адміністративну та кримінальну відповідальність./
3. Запровадити  мінімальні оціночні вартості на нерухоме майно в регіонах України. Система реєстрації оцінок не буде пропускати звіти, в яких оціночна вартість буде нижче за певну межу (звичайно ж, з урахуванням площі об’єкта).
4. Запровадити систему оприлюднення звітів про оцінку нерухомості з відповідним рівнем доступу.
Сторони домовились про взаємодію і активну співпрацю у підготовці проектів підзаконних нормативно-правових актів для врегулювання ситуації із заниженням оцінок вартості нерухомого майна.
Нотаріальна палата України застерігає громадян користуватися послугами «халтурників» (мається на увазі недобросовісних оцінювачів), адже Ви автоматично стаєте співучасником злочину, за який рано чи пізно доведеться відповідати. Перед тим як замовляти таку оцінку, пригадайте народну мудрість «Скупий платить двічі».

Кількість переглядів: 782

Архів публікацій