УВАГА! Сайт працює у тестовому режимі.

Міжнародні експерти дізнавалися про проблеми нотаріату України та можливі шляхи їх вирішення

15 червня 2017
Розмір шрифту: Аб Аб Аб

Зустріч пройшла в Нотаріальній палаті Україні за участі експерта з Нідерландів Ервіна РУЗЕ та болгарського експерта Катіліна ПОПОВА. Як зазначив пан Рузе, проект ЄС "Підтримка реформ в сфері юстиції", що нині триває, буде мати своє продовження. Проект-правонаступник буде спрямований на підвищення рівня реформ  і прискорення прийняття відповідних рішень у сфері юстиції. З цією метою експертами напрацьовується матеріал, проводяться зустрічі з пресдатвниками юридичної громадськості для отримання від них інформації про ті правові інститути, що існують в Україні, проблеми, з якими стикаються правники та пропозиції для іх вирішення.

Так, на зустрічі президент Нотаріальної палати України Володимир МАРЧЕНКО розповів про діяльність Нотаріальної палати України, її повноваження та здобутки. Також він поінформував шановних гостей про ті виклики, які сьогодні стоять перед нотаріальною спільнотою  і які потребують злагоджених дій нотаріусів та держави для подальшого їх вирішення. Зокрема, про необхідність внесення змін, які допоможуть оновити та доповнити напрями розвитку сучасного українського нотаріату, сприятимуть вчиненню нотаріальних дій у відповідності до міжнародних стандартів МСЛН, а також визначатимуть подальші кроки інтегрування нотаріату України як інституту позасудового захисту цивільних прав громадян до європейських та транснаціональних правових інституцій.

У ході зустрічі експерти ставили запитання про наявні в Україні реєстри, їх інформаційно-технічне забезпечення, доступність та взаємодію між собою. Також вони торкнулися питань електронного нотаріату та впровадження цифрових технологій в нотаріальній діяльності, процедури реєстрації нерухомого майна та бізнесу.

Володимир Миколайович зазначив, що необхідно чітко розуміти хто такий нотаріус і які функції він виконує. "Цифрові технології неминучі для України і юридичних професій, в тому числі і для нотаріусів,  однак використовувати їх можливо лише на користь професії" - зазначив він.

Обговорили учасники зустрічі також ті питання, які напередодні піднімали нотаріуси на круглому столі "Основні тенденції в реформуванні українського нотаріату та європейський досвід", що відбувся 14 червня 2017 року в стінах прес-центру ЛІГАБізнесІнформ.

Особливо зацікавила експертів пропозиції Нотаріальної палати України щодо надання нотаріусами допомоги державі наповнити Єдиний демографічний реєстр, здійснювати функції ескроу-агентів та медіаторів.

Сторони домовилися про подальшу співпрацю у рамках проекту та проведення спільних заходів.

 

 

Кількість переглядів: 1336

Архів публікацій